Ελευθερη σκεψη

Χωρος σηζητησεων φιλοσοφικου περιεχομενου
Aktuelle Zeit: Sa 4. Mai 2024, 05:10

Alle Zeiten sind UTC + 1 Stunde




Ein neues Thema erstellen Auf das Thema antworten  [ 3 Beiträge ] 
Autor Nachricht
BeitragVerfasst: Fr 13. Mär 2015, 13:08 
Offline

Registriert: So 14. Dez 2014, 22:34
Beiträge: 35
Όταν κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για … κατάρες ή δεισιδαιμονίες
ο νους τους πηγαίνει αμέσως στους χριστιανούς,
λες και αυτοί εφηύραν όλα τα κακά του κόσμου!
Πού να φανταστούμε ότι αυτά γινόντουσαν και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο
και στην αρχαιότητα όπου οι πρόγονοί μας
είχαν τις ίδιες ακριβώς συνήθειες
με τους μεταγενέστερους Έλληνες!
Στην Ελευσίνα υπάρχει ένα μαρμάρινο ανάγλυφο όπου ένας όρθιος νέος βρίσκεται «αντιμέτωπος» με δύο... μούντζες
(σφακέλους στην αρχαία ελληνική, φάσκελα στη νέα).
Και η ερμηνεία είναι σαφής αφού οι σφάκελοι
ήταν στην αρχαιότητα μια μορφή κατάρας, η οποία εξασθενημένη έφθασε ως τη σύγχρονη εποχή.

Μολύβδινα πλακίδια με κατάδεσμους (κατάρες), φυλαχτά, αγγεία με παραστάσεις μαγικών δράσεων, αναθήματα, κ.ά.,
περιλαμβάνονται σε πολλές εκθέσεις τα οποία μαρτυρούν
ότι η δεισιδαιμονία, η μαγεία και οι μάγισσες κάνουν την εμφάνισή
τους ήδη από τη Νεολιθική εποχή και ίσως και ακόμη παλαιότερα.
Όποιος ήθελε λοιπόν στην αρχαιότητα να καταραστεί κάποιον έγραφε ένα ανάλογο κείμενο
επάνω σε μια μολύβδινη πλάκα και την τοποθετούσε σε τάφους «άωρων και βιαιοθανάτων»,
δηλαδή προσώπων οι οποίοι είχαν πεθάνει πριν από την ώρα τους και με βίαιο τρόπο.
Και αν δεν έφθανε αυτό προχωρούσαν ακόμη περισσότερο,
«καταπασσαλεύοντας» τον ατυχή, φτιάχνοντας δηλαδή ένα ομοίωμά του το οποίο κάρφωναν με καρφιά.
Αντίθετα, για την προστασία απέναντι σε εχθρικές επιβουλές
ο άνθρωπος έπρεπε να καταφύγει σε φυλαχτά που θα απέτρεπαν το κακό.
Πρακτική ευρέως διαδεδομένη, αφού ακόμη και ο Περικλής
όταν αρρώστησε δέχθηκε να του βάλουν φυλαχτό.
Φυσικά δεν έλειπαν και τα διάφορα δηλητήρια και φίλτρα, την κατασκευή
των οποίων αναλάμβαναν οι μάγισσες φαρμακίδες, που είχαν,
λέει, τη δύναμη να κατεβάζουν τη Σελήνη από τον ουρανό και να τη φυλακίζουν!

Υ.Σ. Η δεισιδαιμονία επηρεάζει ακόμη τους ανθρώπους σε μια εποχή όπου η επιστήμη διερευνά το διάστημα.....
[color=#00FF40]Πηγή: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/2014/
[/color]


Nach oben
 Profil  
Mit Zitat antworten  
 Betreff des Beitrags:
Verfasst: Fr 13. Mär 2015, 13:08 


Nach oben
  
 
BeitragVerfasst: Sa 14. Mär 2015, 09:57 
Offline
Administrator

Registriert: So 14. Dez 2014, 21:36
Beiträge: 78
Δείτε μερικές από τις πιο περίεργες προκαταλήψεις στον κόσμο τις οποίες αναφέρει σε δημοσίευμά του το theTOC.gr:

1. Η δεισιδαιμονία για το ψωμί:

Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο τοποθετώντας ένα καρβέλι ψωμί ανάποδα πάνω στο τραπέζι θα προκαλέσει πείνα και κακή τύχη στην οικογένεια.

2. Η δεισιδαιμονία για τον θάνατο:

Στην Ινδία, πιστεύεται ότι όταν υπάρχει μια γέννηση ή θάνατος σε μια οικογένεια, τα μέλη της δεν πρέπει να πάνε στην εκκλησία ή να ανάψουν λάμπα στο σπίτι τους για 15 ημέρες. Ειδικά στον θάνατο, δεν παρίστανται σε γάμους και δεν γιορτάζουν καμιά γιορτή για ένα χρόνο.

3. Η δεισιδαιμονία του τραπεζιού:

Στη Ρωσία, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ανύπαντροι θα πρέπει να αποφεύγουν να κάθονται στη γωνία του τραπεζιού. Θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να βρουν τον σύντροφο της ζωής τους και δεν θα παντρευτούν ποτέ.

4. H δεισιδαιμονία του λευκού:

Στην Κίνα, το λευκό χρώμα συνδέεται με τον θάνατο και το πένθος. Αποφεύγουν να στείλουν προσκλήσεις ή λουλούδια σε λευκό χρώμα και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι έχουν λευκούς φακέλους που ονομάζονται "pak kum" και στους οποίους τοποθετούν τα χρήματα που συνήθως δίνονται στην οικογένεια του νεκρού για να βοηθήσουν με το κόστος κηδείας.

5. Η δεισιδαιμονία του ύπνου:

Στην Ιαπωνία, αν κοιμάστε τη νύχτα με το κεφάλι σας προς τον Βορά, θα έχετε μικρή διάρκεια ζωής.

7. Η δεισιδαιμονία του πετάλου:

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να έχουν καλή τύχη και να κρατήσουν μακριά τους εφιάλτες, θα πρέπει να κρεμάσουν ένα πέταλο στο υπνοδωμάτιό τους ή σε ένα πόμολο της πόρτας (με τα άκρα του προς τα πάνω). Αυτή η δεισιδαιμονία πηγάζει από το γεγονός ότι το πέταλο έχει επτά τρύπες, που θεωρείται τυχερός αριθμός, και είναι κατασκευασμένο από σίδερο, έτσι ώστε να μπορεί να αποκρούσει τα κακά πνεύματα που μπορεί να στοιχειώσουν τα όνειρά σας.

8. Η δεισιδαιμονία της κουτσουλιάς:

Στη Ρωσία, υπάρχει η πεποίθηση ότι αν ένα πουλί αφοδεύσει πάνω σας, στο αυτοκίνητό σας ή σε κάποια περιουσία σας, είναι σημάδι καλής τύχης και μπορεί να σας φέρει πλούτη. Μάλιστα, όσο περισσότερα πουλιά εμπλέκονται, τόσο πλουσιότεροι θα γίνετε! Έτσι, την επόμενη φορά που ένα πουλί σας ρίξει κουτσουλιά, απλά χαρείτε. Τυχερέ Πούτιν (τον κουτσούλησε πουλί ενώ έβγαζε λόγο πριν από λίγες μέρες).

9. Η δεισιδαιμονία του καθρέφτη που παίρνει τη ψυχή:

Αν κοιτάζεστε σε καθρέφτη, προσοχή γιατί θα... κλέψει την ψυχή σας! Αυτή η δεισιδαιμονία ενδεχομένως να εξηγεί γιατί η κακή βασίλισσα χρησιμοποιεί έναν καθρέφτη για να βλάψει την Χιονάτη, γιατί ο Νάρκισσος παγιδεύτηκε από το είδωλό του, και γιατί οι άψυχοι βρικόλακες δεν έχουν καμία αντανάκλαση στον καθρέφτη. Την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη του μπάνιου σας... ξανασκεφτείτε το.

10. Η δεισιδαιμονία της φωτογραφικής μηχανής που παίρνει την ψυχή:

Όταν η φωτογραφία πρωτοεφευρέθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι η λήψη της φωτογραφίας κάποιου ήταν παρόμοια με τη λήψη της ψυχής του. Έτσι, αν ένας εχθρός ήταν σε θέση να λάβει μια φωτογραφία σας, κατείχε όχι μόνο την ψυχή σας, αλλά και πνευματική εξουσία πάνω σας.

11. Η δεισιδαιμονία του βελανιδιού:

Στη Βρετανία οι γυναίκες έβαζαν βελανίδια στις τσέπες τους για να παραμείνουν νέες. Σύμφωνα με τον Richard Webster στο The Encyclopedia of Superstitions, η βελανιδιά θεωρούνταν ότι παρείχε μακροζωία και έδιωχνε τις ασθένειες λόγω της μακράς αντοχής της.

12. Η δεισιδαιμονία του μαρουλιού:

Τον 19ο αιώνα, οι Άγγλοι απέφευγαν να τρώνε σαλάτες, αν ήθελαν να κάνουν οικογένεια. Στο The Oxford Dictionary of Superstitions, ένα κεφάλαιο υποδηλώνει ότι το μαρούλι ήταν επιζήμιο για την τεκνοποίηση.

13. Η δεισιδαιμονία της ομπρέλας:

Εάν ανοίξετε μια ομπρέλα σε κλειστό χώρο ουσιαστικά ζητάτε την κακή τύχη να πέσει πάνω σας σαν βροχή. Μία εξήγηση προέρχεται από τις ημέρες όταν ομπρέλες χρησιμοποιούνταν ως προστασία από τον ήλιο. Ανοίγοντας μια ομπρέλα σε κλειστό χώρο ήταν προσβολή προς τον θεό Ήλιο, ο οποίος θα σας έστελνε την κατάρα του προκαλώντας κακή τύχη.

14. Η δεισιδαιμονία του τετράφυλλου τριφυλλιού:

Στην αρχαιότητα συνήθιζαν να ορκίζονται σε ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Αυτό έχει χαθεί αλλά έχει μείνει ως σύμβολο καλής τύχης. Σε ορισμένες παραδόσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως γούρι για την εύρεση άνδρα ή γυναίκας. Πώς λειτουργεί για τους ελεύθερους: Αν βρείτε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, πρέπει να το φάτε (ή να το βάλετε μέσα στο παπούτσι σας). Μετά από αυτό η τύχη σας θα ενεργοποιηθεί και το πρώτο άτομο που θα έρθετε σε επαφή θα είναι ο μελλοντικός σύντροφός σας.

15. Η δεισιδαιμονία των σταφυλιών την Πρωτοχρονιά:

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ισπανία, δεν φιλιούνται όλοι όταν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα. Οι προληπτικοί τρώνε δώδεκα σταφύλια τα μεσάνυχτα για να εξασφαλίσουν 12 μήνες καλής τύχης.

_________________
Τα αληθινα λογια, δεν ειναι ομορφα,
τα ομορφα λογια,δεν ειναι αληθινα.


Nach oben
 Profil  
Mit Zitat antworten  
BeitragVerfasst: Sa 14. Mär 2015, 10:00 
Offline
Administrator

Registriert: So 14. Dez 2014, 21:36
Beiträge: 78
Ο πατέρας της Ελληνικής Λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης ερευνώντας το ζήτημα της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων στα καθ’ ημάς, γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…Ανθρώπινον το πλανάσθαι, είπε ένας αρχαίος σοφός. Οι αποπλανήσεις του ανθρωπίνου πνεύματος στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δεισιδαιμονίες είναι ποικιλότατες και ανυπολόγιστες στον αριθμό. Για να μπορέσουμε να τις διακρίνουμε μπορούμε να δεχθούμε τριών ειδών αποπλανήσεις του ανθρωπίνου πνεύματος, την πλάνη, την πρόληψη και τη δεισιδαιμονία.

Πλάνη είναι η πεποίθηση για την ορθότητα κάποιας γνώμης η οποία στηρίζεται σε ατελή παρατήρηση ή σε πλημμελή κρίση. Είναι μια παρέκκλιση από την ευθεία οδό της αναζήτησης της αλήθειας. Η πλήρης γνώση της αλήθειας δεν είναι κλήρος της ανθρώπινης φύσης.

Πρόληψη ονομάζουμε μια πεπλανημένη ιδέα προς την οποία αναγκάζονται να κανονίζουν τις πράξεις τους ακόμα και αυτοί οι οποίο αναγνωρίζουν ότι εναντιώνεται στον ορθό λόγο. Για κάποιο χρόνο οι περισσότεροι θεωρούν αυτή την ιδέα ως αληθή και τότε γίνεται αυτή κοινωνικός θεσμός, θρησκευτική δοξασία ή πλάνη, αλλά όχι πρόληψη. Μόλις εκλείψει η πίστη για την ορθότητά της, όταν απομείνουν μόνο λίγοι προσηλωμένοι ειλικρινά και συνειδητά σε αυτή ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν την αναγκαία παρρησία και δύναμη να την καταπολεμήσουν ως ψευδή, η πλάνη μεταβάλλεται σε πρόληψη. Τις προλήψεις τις εκτρέφει η αμάθεια, στρεβλή αγωγή, οι έξεις και το μη αυτεξούσιο του λογισμού. Προπάντων όμως ενισχύει τις προλήψεις η αδυναμία του χαρακτήρα. Οι προλήψεις είναι εμπόδια, φραγμοί οι οποίοι παρεμβάλλονται στην οδό της προόδου και πολλοί λίγοι έχουν το ψυχικό σθένος να άρουν τα εμπόδια, να διαρρήξουν αυτούς τους φραγμούς. Λέχθηκε από τον Αίσωπο ότι κάποτε ένας έστειλε τον υπηρέτη του στα δημόσια λουτρά για να δει αν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Κι ενώ αυτός είδε πλήθος όχλου, αφού επέστρεψε, είπε στον αφέντη του ότι βρήκε μόνον έναν άνθρωπο γιατί ενώ μπροστά από την είσοδο του λουτρού υπήρχε μια μεγάλη πέτρα στην οποία έπεφταν και αυτοί που έμπαιναν και αυτοί που έβγαιναν, μόνο ένας φρόντισε να τη μετακινήσει. Και η πρόληψη είναι ένα ακαταγώνιστο τέρας το οποίο επιφαίνεται σε κάθε περίσταση της ζωής και διαφθείρει τα πάντα. Γιατί υπάρχουν προλήψεις πολλών ειδών· θρησκευτικές, ηθικές, κοινωνικές και πολιτικές.

Η δε δεισιδαιμονία έχει διαφορετική προέλευση από την πρόληψη αλλά είναι επιβλαβέστερη με ολέθρια αποτελέσματα. Το μέγιστο των κακών το οποίο προκαλεί είναι ότι δεσμεύει την ελευθερία της θελήσεως, επισκοτίζει τη διάνοια του ανθρώπου, εμβάλλει σε αυτόν δεινούς φόβους από ανύπαρκτους κινδύνους και τον εξαναγκάζει σε έργα άσκοπα και επιβλαβή. Η λέξη σημαίνει κυρίως την ευσέβεια προς τους θεούς, αλλά νωρίς μετέπεσε στη σημασία του παραλόγου φόβου του θείου, «τῆς πρὸς τὸ δαιμόνιον δειλίας», κατά τον Θεόφραστο. Ο δεισιδαίμων ο οποίος πιστεύει ότι εμμένει σταθερά στα παραγγέλματα της θρησκείας του, εκτελεί πράξεις οι οποίες είναι παντελώς άσχετες προς αυτή είτε είναι κατάλοιπα δυσδιάγνωστα παλαιότερης θρησκείας ή προέρχονται από χυδαίες και πλανημένες ιδέες που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου προς το θείο ή προς τη φύση. Συνεπώς, στις πράξεις των δεισιδαιμόνων διακρίνουμε ίχνη κάποιας αρχαιότερης λατρείας, άσχετης προς το θρήσκευμα το οποίον πρεσβεύουν.

_________________
Τα αληθινα λογια, δεν ειναι ομορφα,
τα ομορφα λογια,δεν ειναι αληθινα.


Nach oben
 Profil  
Mit Zitat antworten  
Beiträge der letzten Zeit anzeigen:  Sortiere nach  
Ein neues Thema erstellen Auf das Thema antworten  [ 3 Beiträge ] 

Alle Zeiten sind UTC + 1 Stunde


Wer ist online?

0 Mitglieder


Ähnliche Beiträge

ΑΝΑΒΡΑ: ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Forum: Ελλαδα πολιτικα και κοινωνικα θεματα
Autor: AMAZONA
Antworten: 1

Du darfst keine neuen Themen in diesem Forum erstellen.
Du darfst keine Antworten zu Themen in diesem Forum erstellen.
Du darfst deine Beiträge in diesem Forum nicht ändern.
Du darfst deine Beiträge in diesem Forum nicht löschen.
Du darfst keine Dateianhänge in diesem Forum erstellen.

Suche nach:
Gehe zu:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group



Bei iphpbb3.com bekommen Sie ein kostenloses Forum mit vielen tollen Extras
Forum kostenlos einrichten - Hot Topics - Tags
Beliebteste Themen: Griechenland, Mathe, Politik, Forum, RTL

Impressum | Datenschutz